Kokonaisarkkitehtuurimuotoilu

KAMU kokonaisarkkitehtuurimuotoilu tuo viimein ihmisen kokonaisarkkitehtuurin keskiöön. Kokonaisarkkitehtuurimenetelmän avulla voidaan muodostaa tasapainoinen ja holistinen kokonaiskuva, miten organisaation tai tarkasteltavan toiminnan liiketoiminta, tiedot, tietojärjestelmät ja teknologia toimivat yhteen. Tämä ei kuitenkaan ole ottanut aikaisemmin huomioon asiakaskokemusta ja ihminen on ollut paitsiossa. Silver Planet on kehittänyt tämän haasteen korjaamiseksi ainutlaatuisen pitkälle tuotteistetun KA-viitekehyksen.

Silver Planetilla on 15 vuoden kokemus kokonaisarkkitehtuurin kehittämisestä. Olemme olleet avainroolissa määrittelemässä ensin valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuurimenetelmää ja siitä jatkokehitetty kuntasektorin kokonaisarkkitehtuurimenetelmä, joka on toiminut lähtökohtana julkisen hallinnon JHS 179 -kokonaisarkkitehtuurisuositukselle. Sen jälkeen olemme Suomen korkeakoulusektorin kanssa kehittäneet vielä Kartturi-kokonaisarkkitehtuurimenetelmän. Kuitenkaan mitkään aikaisemmat kokonaisarkkitehtuurimenetelmät eivät ole ottaneet huomioon asiakas- ja käyttäjäkokemuksen kiistämätöntä merkitystä.

Kokonaisarkkitehtuurimenetelmät ovat olleet varsin organisaatio- ja teknologiakeskeisiä ja niissä ihminen sekä palvelukokemus loistavat poissaolollaan. Olemme lähes sadan merkittävän nyky- ja tavoitearkkitehtuurin, kymmenien organisaatioiden arkkitehtuuritoimintojen käynnistämisten sekä kattavan palvelumuotoiluosaamisemme pohjalta kehittäneet KAMU-kokonaisarkkitehtuurimuotoiluviitekehyksen, joka tuo ihmisen kokonaisarkkitehtuurin keskiöön.

 

 

 

 

 

 

Kehittämässämme arkkitehtuuriviitekehyksessä ihmisnäkökulma on nostettu keskeisimmäksi ja ensimmäiseksi kuvattavaksi arkkitehtuurinäkökulmaksi. Olemme koonneet arkkitehtuuriviitekehyksen ja tuotteistaneet siihen kuvauspohjat seuraavaan rakenteeseen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ihmis- ja muotoilukeskeinen kokonaisarkkitehtuuri on useissa kohteissa jo osoittautunut menestyksekkääksi ja ajanmukaiseksi suunnittelu- ja kuvausmenetelmäksi. Se päivittää teknologiapainotteisen kokonaisarkkitehtuuriajattelun tähän päivään.

Jos ihmiskeskeinen kokonaisarkkitehtuuri kiinnostaa, ota yhteyttä Mika Karjalaiseen, mika.karjalainen@silverplanet.fi, +358 40 739 0764.